Avsnitt 1 av SOTR sammanfattat på Svenska

Jag (Konrad Persson) lyssnar igenom Search Of The Record (SOTR) från början. Jag sammanfattar vad jag tycker är viktigt och intressant.

Podcasten Search Of The Record är ett program som tar lyssnarna bakom kulisserna på Google Search. Bakgrunden till funktioner och lanseringar samt vad som är på gång hos teamet.

SOTR: Strukturerad Data

I detta första avsnitt diskuteras att implementera strukturerad data / structured data / schema.org med JavaScript, något som Gary Illyes motsätter sig på grund av sin avsky för JavaScript rent generellt.

Strukturerad data – Egna kommentarer

Då detta avsnitt är från 2020 så pratas det endast om structured data som något man kan använda, idag (4 December 2022, klockan 13:37) är JavaScript och JSON-LD den rekommenderade metoden för att implementera strukturerad data.

Det kan verka konstigt och redundant att strukturerad data ska läggas till separat från innehållet i din HTML, men för den som jobbat med strukturerad data så blir det ganska ofta så att vad som ska presenteras för robotar är inte samma sak som ska presenteras för mänskliga läsare. Sedan finns det ju också bra metoder att lyfta ut innehåll från HTML med JavaScript och sedan bara komplettera med det som behövs för sökrobotar.

SOTR: Kumulativ layoutförskjutning

Kumulativ layoutförskjutning (cumulative layout shift), älskar att sitta och översätta dessa här termer.

Kumulativ layouförskjutning (cumulative layout shift) UI-exempel
Kumulativ layouförskjutning (cumulative layout shift) exempel. Bildkälla: Implementing a Practical Server-Side Solution for Cumulative Layout Shift av Ben Halpern

Detta är inte direkt en hastighetsmätare, men en mätare av hur mycket din sida hoppar under inladdning i webbläsaren. Kumulativ layoutförskjutning (cumulative layout shift) är hur mycket dina sidas layout förändras efter att din sida börjat gå att interagera med, men inte laddat helt klart. Att din sida förändras i sin layout under tiden som sidan laddas, kan vara ett stort irritationsmoment för besökare som försöker klicka på en länk, men, så hoppar sidan till och besökaren klickar på fel länk. Då Google bryr sig mycket om användarvänlighet så pratas det i podcasten att detta är en faktor för sökoptimering.

Men vad är den viktigaste faktorn för att avgöra en sidas snabbhet?

Google Lighthouse har fått ett hem.
Vad är viktigaste faktorn i exempelvis lighthouse eller page speed insights? Bildkälla: DALL·E 2

Diskussionen i podcasten kan sammanfattas med att detta är en konstant förändring, minst varje år uppdateras hur Google mäter snabbhet på sidor.

Kumulativ layoutförskjutning och andra värden från Lighthouse rapport.
Kumulativ layoutförskjutning och andra faktorer från en Lighthouse-rapport.

Att arbeta enligt rådande webbstandarder och förstå vad som är god programmering bör vara fokus. Att stirra sig blind på vad olika mätverktyg säger kommer bita dig i rumpan när dessa förändras.

Det var min sammanfattning av: Avsnitt 1 av Search Of The Record, lyssna på Spotify.

Google Search Of The Record Podcast Logo

Avsnitt 2 av SOTR sammanfattat på Svenska & Tips: Better Uptime


Om författaren

Konrad Persson

Konrad Persson. Teknisk Semurai. Jag har skapat webbplatser sedan 2003 och brinner för öppen källkod. Jag är en av Semurais grundare. Jag jobbar framförallt med sök- och konverteringsoptimering, för inom det ryms så mycket som jag finner intressant. Art direction, copywriting, layout och grafisk form, front-end-utveckling samt produkt- och affärsutveckling.

Alla artiklar jag skrivit på Semurai.se

Mera SEO

Jag går igenom och sammanfattar Googles podcast: ”SOTR – Search of the record” från början till slut i denna artikelserie.

Google Podcast – ”Search of the record” sammanfattad på svenska.

SEO Nyhetsbrev

En till två gånger i månaden delar jag med mig om tips och nyheter inom sökoptimering. Är du intresserad så lämna din e-postadress.

Konrad Persson på Semurai författare av SEO-artiklar.

Skrivet den

under

av