Boktips: ”Don’t Trust Your Gut” (2022)

I boken ”Don’t Trust Your Gut” (2022) ställer Seth Stephens-Davidowitz den alltför vanliga beslutsfattaren magkänslan på huvudet.

Är du en ångerfull impulsiv beslutsfattare, överväldigad av beslut som ska tas eller singlar du slant för att hjälpa dig välja i särskilt knepiga beslut?

Att lita på magkänslan leder allt för ofta till att fel beslut fattas. Varför chansa när det finns det finns en idiotsäker metod för att säkerställa att du fattar rätt beslut – att analysera tillgänglig data och agera utifrån den.

Det är tydligt att Seth Stephens-Davidowitz är en datanörd, i ”Don’t Trust Your Gut” avslöjar ekonomen, tidigare Google-dataforskaren och New York Times-bästsäljaren hur fel vi verkligen har när det gäller våra försök att förbättra våra egna liv.

När ska du starta företag? Vad är viktigast på din tinderprofil? Vad ska ditt barn heta? Boken är fylld med aktuella och underhållande insikter som man kan välja att lyssna till eller inte – Men i slutändan ljuger inte siffrorna.

Boken är inte bara underhållande men tar även upp viktiga exempel kring marknadsföring. Ett exempel är från en Google-designer lämnade företaget på grund av en tvist om vilken nyans av blått som skulle användas i de nya annonslänkarna. Designern ville följa sin intuition och välja en nyans som passade deras magkänsla för design. Data visade vilken design som ledde till fler klick och fler konverteringar.

”Följ din intuition. Lita på din magkänsla. Lyssna på ditt hjärta. Det visar sig att många gamla råd är tvivelaktiga.”

Ofta är det rätta beslutet det som verkar riskabelt eller kontraintuitivt. Lyckligtvis är det lätt att avslöja det bästa tillvägagångssättet genom att förlita sig på datainsikter. Gång på gång, från Wall Street till Silicon Valley och från romantik till föräldraskap, har datadrivet beslutsfattande visat sig ge resultat.

Glöm inte bort att historisk data inte enskilt bevisar framtiden, för att sia om framtiden så behöver du ha förståelse för hur historien utspelar sig igen och hur historisk data samspelar med aktuella trender – något vi på Semurai försöker vara specialister på.

Vill du prata datadriven marknadsföring, kontakta oss och låt oss börja ta väl grundade beslut framåt tillsammans!


Skrivet den

under

av